dijous, 16 d’agost del 2012

Davant les festes que venen

De la premsa d'avui (Diari de Balears):
“Bauzá, t’esperam”

Més de cent persones demanen l’absolució dels encausats pels incidents de les passades festes de Sant Agustí, que han rebut multes per valor de 55.150 €

 Un centenar llarg de persones es concentraren ahir a Portocolom per demanar l'absolució de les dotze persones encausades arran dels incidents ocorreguts en les festes de Sant Agustí de l'any passat en l'instant en què les autoritats passaren sota el pal·li de la penya d'El Coso. Els assistents exhibiren cartells amb el lema "55.150 mentides. Absolució flitats Coso 2011". La xifra 55.150 fa referència a les 11 multes de 5.000 euros cada una que han rebut els adults i a la de 150 euros que s'ha imposat al menor d'edat que també hi està involucrat -encara que la causa judicial contra ell està arxivada. La quica, emblema d'El Coso, també era a la concentració, però anava tapada amb un pedaç negre, en senyal de dol, davant l'intent de "matar" la festa.

Maria Pizà, portaveu del Comitè de defensa de les festes populars, llegí el manifest, que acusa l'equip de govern felanitxer (PP) de voler falsejar el que succeí l'any passat, denuncia la "persecussió ideològica" i avisa que ni les multes ni el procés judicial no els fan por.
Pizà reiterà que l'informe que va fer la Policia Local sobre els fets, el que s'envià després a la Fiscalia, "està farcit d'irregularitats i mentides", recordà que foren els agents qui, "davant l'aglomeració de gent i de pancartes, decidí ruixar d'esprai els concentrats", inclosos infants, dones embarassades i gent major, i acusà "el PP local i altres poders fàctics del nostre poble, que decidiren invertir els fets i elaborar un discurs en què passassin de botxins a víctimes".
Un regidor del PP ho sabia
El Comitè també revelà el nom del regidor del PP que, abans que es notificàs als incriminats, "escampava" per Felanitx el resultat final del procés obert a la Delegació del Govern: Juan Ramón Vidal. "Com sabia Juan Ramón que les multes serien de 5.000 euros si, fins i tot, ni els acusats no n'estaven al corrent?", es va preguntar retòricament Pizà.
Finalment, el Comitè inclogué el "cas de Felanitx" dins "l'estratègia de repressió que es du a terme a tot Mallorca contra aquelles persones que es mobilitzen per defensar uns ideals que van en contra dels qui són al poder", referint-se als independentistes encausats de Bunyola i als multats de Manacor i Pollença. Això no obstant, "ni les seves multes, ni els seus judicis, ni les seves amenaces no ens faran recular", avisà Pizà. "No ens asseuen a la banqueta per haver comès cap delicte, sinó que ens duen a barra perquè molestam", sentencià. Joan Mestre, president de la Federació d'associacions de veïns de Felanitx, també expressà el seu suport als encausats. Mestre lamentà "la politització" de les festes i els efectes negatius que això hi causa. Assenyalà que l'equip de govern ha intentat "domesticar-les, fer-les superficials, anihilar-les".
Dos assistents a la concentració prengueren la paraula. Un d'ells era Miquel Gelabert, actor felanitxer que ha aparegut a conegudes sèries d'IB3 i TV3, qui manifestà que "tots els que som aquí som o ens sentim encausats". L'altra persona que hi va intervenir, un veí del poble, va evocar l'esperit burlesc i irònic que caracteritza les festes de Felanitx -recordà que Gabriel Cañellas, alguna vegada, se'n va tornar amb les butxaques plenes de tomàtigues de ramellet o amb el cotxe estibat de figues. Va acabar el discurs amb el crit "Bauzá, t'esperam!".