dimecres, 1 d’agost del 2012

Les multes pels incidents de Sant Agustí ja sumen 30.150 euros

Del diari Balears d'avui

Les multes pels incidents a les festes de Sant Agustí de Felanitx, dels quals ben aviat farà un any, continuen augmentant. Ahir, ja eren set les persones multades i la quantia total a pagar sumava 30.150 euros. Es tracta de sis multes de 5.000 euros i una –per a un menor– de 150 euros.
En principi, el degoteig de sancions no s’ha acabat, ja que tant des de Felanitx en Moviment com des del Comitè en Defensa de les Festes Populars s’espera que tots els imputats en la causa penal oberta al jutjat de Manacor rebin la sanció; és a dir, que l’import total de les multes podria ascendir, si es confirmen les pitjors previsions, a 55.150 euros.
Els fets es remunten al 28 d’agost del 2011, quan alguns agents de la Policia Local ruixaren amb gas lacrimogen membres de la penya El Coso i diferents persones concentrades per veure el ball dels cavallets. Els moments de màxima tensió, com cada any –per altra banda–, es registraren quan les autoritats passaren per davall el pal·li. En el moment que la presidenta del Consell hi passava, escortada pel batle i la corporació municipal, els agents carregaren contra els que increpaven la presidenta. Arran dels aldarulls, la Policia Local elaborà un informe, que a instàncies del batle, Gabriel Tauler, s’envià a la Fiscalia i s’entregà també a la Delegació del Govern. Així, s’ha obert una causa penal al jutjat de Manacor i, de moment, ja han anat a declarar diferents regidors de Felanitx, però no hi ha estat citat, almanco fins ara, cap dels 12 imputats.
La via administrativa, la que inicià la Delegació del Govern, és la que ha fet possible les set multes notificades fins ahir.
El batle de Felanitx, Gabriel Tauler (PP), interrogat sobre les sancions, assegurà que “férem la nostra feina i passàrem l’informe del que havia succeït a la Delegació del Govern”. “Supòs que han fet la seva feina”, afegí el primer edil, qui explicà que des del Consistori ja s’han mantingut contactes amb la penya El Coso perquè Sant Agustí –és dia 28– sigui enguany tranquil. “Hem de rebaixar la tensió i evitar qualsevol tipus d’incident”, comentà. En aquest mateix sentit, des de l’Ajuntament, tot i que de manera extraoficial, s’ha contactat amb el cercle més proper al president José Ramón Bauzá per intentar evitar-hi la seva presència.
D’altra banda, Antoni Nadal (PSIB), cap de l’oposició al Consistori, manifestà que “renunciarem  a qualsevol acte conjunt amb el Partit Popular i no participarem en la comitiva municipal”.
Nadal fou extremadament crític amb la primera vara, a qui acusà directament de fer una “persecució ideològica i política contra els joves felanitxers”, alhora que expressava el desig que la festa pugui tenir lloc enguany sense incidents ni provocacions.
Des del Comitè en Defensa de les Festes Populars es programen actes de marcat caràcter reivindicatiu, tant en defensa de la llengua pròpia com contra les retallades, sempre sense la mínima violència.